Ramazan'da Mantar Üretimi Yüzde 50 Arttı

RAMAZAN ayında kurulan iftar sofrasının vazgeçilmezleri arasında yer alan mantara olan talep artınca, Yozgat'ta bulunan tesislerdeki kültür mantarı üretimi de yüzde 50 oranında arttı.

Ramazan'da Mantar Üretimi Yüzde 50 Arttı
RAMAZAN ayında kurulan iftar sofrasının vazgeçilmezleri arasında yer alan mantara olan talep artınca, Yozgat'ta bulunan tesislerdeki kültür mantarı üretimi de yüzde 50 oranında arttı.


Yozgat'ta mantar üretim tesisi sahibi Fuat Altun, yılın 12 ayı kültür mantarı üremi yaptıklarını belirterek, "Ancak mantar tüketimi en fazla olduğu dönem Ramazan aydır. Bu nedenle Ramazan ayında artan talebe göre üretim yapıp, talepleri karşılamaya çalışıyoruz" dedi. Kültür mantarına talebin iyi olduğunu vurgulayan Altun, günlük bir ton civarında mantar üretimi yaptıklarını, Yozgat ile birlikte Sivas, Kayseri, Samsun, Erzurum illerinin taleplerini karşılamaya çalıştıklarını ifade etti. Devlet desteği bulunmayan tek yatırım kolunun kültür mantarı üretimi olduğunu hatırlatan Altun, destek alamadıkları için en az 40 kişinin istihdam edilip, günlük 4 ton civarında üretim yapabilme kapasitesine sahip olmalarına karşın sadece 8 kişi ile günlük bir ton civarında üretim yaptıklarını anlattı. Altun, Ramazan ayı dışında bu kapasitenin yüzde 50 oranında daha düştüğüne vurgu yaparak, "Mantar üretimi ve talebi şu an için çok iyi. Tamamen kendi imkanlarımızla üretim yapıyoruz, hiçbir şekilde devlet desteği almıyoruz. Memleketimize hizmet amacıyla yaptığımız bir iş, riskli bir iş" dedi.


Ramazan dolayısıyla talepte artış olduğunu, tam kapasite çalışamadıkları için de talebi karşılayamadıklarını belirten işletme sahibi Fuat Altun, şunları söyledi:
"Kapasite artırımında istihdamı artırmak gerekiyor, o da maliyeti yükseltiyor. Tam kapasitede 40 işçi gerekiyor, biz şuan 8 kişiyle çalışıyoruz. Hiçbir devlet teşviği olmadığı için kendi imkanlarımızla ancak bu kadar yapabiliyoruz. Günlük bin kilo ortalama üretimimiz var. Tam kapasite çalıştığımızda bu rakam 4 tona çıkıyor. Memleketin sahipsizliği söz konusu. İstihdam sağlayan bir insana en ufak destek yok. Üretimimizi Sivas, Kayseri, Samsun, Erzurum gibi illere gönderiyoruz. Ramazan dolayısıyla talep artınca üretimimizin önemli bölümünü Yozgat piyasasına veriyoruz, kalan kısmını da diğer illere gönderiyoruz."




Ramazan ayı öncesinde bol miktarda düşen yağmur ve sonrasında çıkan güneş nedeniyle doğada kendiliğinden yetişen mantarın çok olduğunu kaydeden Fuat Altun, insanların ihtiyaçlarını doğadan karşıladığını, zehirlenme olaylarının da yaşanması nedeniyle talebin dönem içerisinde çok daha gerilere düştüğünün altını çizdi. Kültür mantarının kesinlikle zehirli olmadığına vurgu yapan Altun, en kaliteli mantarın da Yozgat'ta üretildiğini ileri sürerek, şunları söyledi:

"Mantar üretiminin merkezi Antalya Korkuteli'dir. Ancak, Yozgat'ın iklimi nedeniyle bizim ürettiğimiz mantarlar daha kalitelidir. Arasında çok büyük fark olduğu için fiyat farkı da vardır. Biz mantarın kilosunu toptan 5 liraya satıyoruz. Antalya'dan 3,5 liraya mantar alabilirsiniz. Kalite farkı fiyatı belirliyor."





 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.