BALYOZ SANIKLARI EMEKLİ OLDU

Bu yılki YAŞ’ta komuta kademesinde teamüller işledi. Balyoz Davası’nda yeniden yargılama kararı doğrultusunda tahliye edilen 11 general ve amiral emekliye sevk edildi.

BALYOZ SANIKLARI EMEKLİ OLDU
 Bu yılki YAŞ’ta komuta kademesinde teamüller işledi. Balyoz Davası’nda yeniden yargılama kararı doğrultusunda tahliye edilen 11 general ve amiral emekliye sevk edildi. Casusluk Davası’ndan tutuksuz yargılanan iki denizci bir üst rütbeye terfi alırken, 28 Şubat’tan yargılananlar temdit aldı.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi, temdit (uzatma) ve emeklilik işlemlerinin görüşüldüğü yaz dönemi Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı beklenenden bir gün önce tamamlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında çalışmalarını iki günde tamamlayan YAŞ’ta alınan kararlar dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından sonra açıklandı.

2015’TE AKAR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, birer yıllık daha süreleri olduğu için görevlerinde kaldı. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük de, 4 yıllık orgenerallik süresini tamamladığı için teamüllere uygun olarak emekliye ayrıldı. Şûra öncesi kulislerde yaş haddi sorunu olmayan Yörük’ün görev süresinin bir yıl daha uzatılabileceği ileri sürülmüştü. Bu durumda Yörük, önümüzdeki yıl Kara Kuvvetleri Komutanı Akar’la birlikte Özel’in boşaltması beklenen Genelkurmay Başkanlığı için aday olacaktı. Spekülasyonları ortadan kaldırmak için Gül’ün kararları onaylamasından sonra Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Yörük’ün emekliye ayrıldığını ve boşalttığı Jandarma Genel Komutanlığı’na Ege Ordusu Komutanı Org. Abdullah Atay’ın getirildiğini açıkladı. Böylece, Özel’in görev süresi uzatılmadığı ve teamüller işlediği takdirde 2015’te Genelkurmay Başkanlığı’na en yakın aday Akar oldu.

BAŞOĞLU, EDOK KOMUTANI

Atay’ın boşalttığı Ege Ordusu Komutanlığı’na, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi geldi. Orgeneral Ahmet Turmuş’un yaş haddinden emekli olmasıyla boşalttığı 1’inci Ordu Komutanlığı’na Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Salih Zeki Çolak atandı. Çolak, teamüllerin işlemesi durumunda Akar’dan sonra Genelkurmay Başkanlığı’na en yakın isim. 9’uncu Kolordu Komutanı Kamil Başoğlu, “or”luğa terfi ederek EDOK Komutanı oldu. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti de “or”luk rütbesi alarak, Suriye ve Irak sınırından kritik görevler üstlenen 2’nci Ordu Komutanı oldu. Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman da “or”lukta 4 yılını tamamladığı için emekli oldu. Yerine YAŞ’ta “or” olan Diyarbakır’daki 7’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep geldi.

‘OR’ SAYISI 13 OLDU

Bu komutanlığı da, “or”luğa yükselen Abdidin Ünal atandı. Geçen yıl “YAŞ üyeliğine” atandığı için emekliliğini isteyen Mehmet Erten’den boşalan “or” kadrosu Ünal’la doldu, ve TSK’da “or” sayısı 12’den 13’e çıktı.
Deniz Kuvvetleri’nde Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin rütbesi aynı kaldı. Değişik davalardan en çok etkilenen kuvvet olan Deniz’de Koramiralliğe, Tümamiral Hasan Şükrü Korlu yükseldi.

BAYRAK KRİZİ KOMUTANI GİTTİ

Bayrak indirme kriziyle gündeme gelen Diyarbakır’daki 2. Hava Taktik Kuvvet Komutanı Korgeneral Nejat Bilgin de emekliye ayrılan isim oldu.

BALYOZ’DAN 11 EMEKLİ

Balyoz’da Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararının ardından tahliye edilen, Korgeneral Turgut Atman, Koramiral Deniz Cora, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu emekliye ayrıldı. Tuğamiral Şafak Yürekli de İstanbul’daki casusluk davasından 1 yıl hapis cezası aldığı için emekli oldu. Tümamiral Erdem Caner Bener ise, tahliye sonrası kendisi emekliye ayrılmıştı.

CASUSLUK DAVASI’NDA TERFİ

İzmir’deki casusluk davasından tutuksuz yargılanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harp Filo Komutanı Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım birinci sıradan tümamiralliğe, Denizaltı Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Mithat Kemal Algül de altıncı sıradan tuğamiralliğe yükseldi.
Ergenekon’da yeniden yargılama kararı sonrası tahliye olan ve Genelkurmay’daki Hukuk İşleri Müdürlüğü’nde görevine geri dönen Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da emekli oldu.
28 Şubat davasında yargılanan Kara Kuvvetleri Komutanlığı mensupları tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın ise uzatma aldı.

HAVA’YA YENİ KOMUTANLIK

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın (HKK) yeniden yapılanması da YAŞ’da gerçekleşti. HKK’na bağlı Eskişehir’deki 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı ile Diyarbakır’daki 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı, “isim olarak” lağvedildi. İki komutanlık “Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı” adı altında birleşti ve komutanlık merkezi Eskişehir oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı sıfatıyla son kez YAŞ üyelerine akşam yemeği verdi. Uğur ERGAN / ANKARA

Kararın bayrakla ilgisi yok

CUMHURBAŞKANI adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı’nın lağvedilmesi ve Korgeneral Nejat Bilgin de emekliye ayrılması kararının Türk bayrağının indirilmesi nedeniyle alındığı iddialarını reddetti ve “Diyarbakır kararının bayrak olayı ile ilgisi yok” dedi. Erdoğan, NTV’de şunları söyledi: “. Hava Kuvvetleri’nin kendisini güçlendirmesiyle ilgili. Eskişehir’de de benzer bir adım atılıyor. Diyarbakır’ın hassasiyetleri belli. Böyle bir vilayetimizde bu adımın atılması gerekliydi. Hayırlı olsun demekten başka bir şey denmez..

34 generalin süresi uzatıldı

YAŞ kararlarıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamanın 5 maddelik kapağında TSK’dan ihraçla ilgili bilgi yer almadı. Açıklamada, “30 Ağustos 2014’ten geçerli olmak üzere 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay general ve amiralliğe yükseltilmiş, 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül’den itibaren emekli olacaklardır” denildi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.