“Sünnicilik yapmamalı, hakemlik rolünü kaybetmemeli“

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den önemli açıklamalar Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili sözleriyle ilgili olarak, "Nasr suresinin nüzul sebebine bakarsanız, öyle bir şeyi tartışmaya bile gerek kalmaz." dedi.

“Sünnicilik yapmamalı, hakemlik rolünü kaybetmemeli“
Başkan Görmez, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle iftarda biraraya geldi. Başkan Görmez, Ramazan ayına yönelik çalışmalarla ilgili bilgi verdikten sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. 


Başkan Görmez, Bakan Ala'nın sözleriyle ilgili soruya verdiği kısa cevabın ardından gazetecilerin konuyu daha anlaşılır hale getirmesi talebi üzerine şöyle konuştu: "Nas suresinin nüzul sebebine bakarsanız, öyle bir şeyi tartışmaya bile gerek kalmaz. Usul bakımından tartışmayı doğru bulmam. Tartışma ilmi bir tartışma olsa Hz. Peygamberin hukukunu ona saygımızı ifade eden tartışma olsa her cümlesiyle size bu noktada konuşmalar yaparım. Arkadaşlarımızla bu konu üzerinde dururuz. Ama var olan ihtilafları din ile ilgili herhangi bir konuşmadan bir cümle ile başka alanlara çektiğimiz zaman usulen yanlış yapmış oluruz. Daha önce bir filmde Hz. Peygamberle ilgili sahneden ona benzer çok tartışma yaşandı. Tartışmaları kendi tabi seyrinde yapmak lazım. Başka tartışmalarımız olmasaydı herhangi bir bu konuşma belki gündeme düşmeyecekti. Saf dini olan, Hz. Peygamber ile ilgili olan tartışmalarımızla diğer tartışmaları birbirine karıştırmamak lazım. Hz. Peygamber üzerinden toplumu bir takım kutuplaştırmalara götürüyor. O günden beri bana onlarca hakaret içeren mesajlar geliyor. Niye susuyorsun? Ben biliyorum o sözün sahibi Hz. Peygambere saygılı bir insan. O ifadeden böyle bir olmuşuz anlam çıkarmak biraz zor. Hz. Peygamberle ilgili zelle konusu var. Peygamberlerin tarihte hata yapıp yapmadıklarıyla ilgili çok ciddi tartışmalar var. Tartışmalara girmek yerine, doğrudan eğer kendi aramızda başka tartışma varsa onları birbirine karıştırmadan yapmanın daha uygun olduğunu düşünüyorum. Yani Hz. Peygamberle ilgili istiğfar kavramlarının geçtiği, 'istiğfar et' diye başlayan yerlerde, sadece bir yerde değil pek çok yerde bu tartışmalar yapılır. Bu tartışmalar ilahiyatın o kadar detay tartışmalarıdır ki benim usulen yanlış bulduğum bu. Çok detay tartışmaları aramızdaki başka husumetlerin bir aracı haline getirdiğimiz zaman yanılırız."

"ALEVİLİKLE İLGİLİ TANIMLAYICI OLMADAN ANLAYICI DAVRANMALIYIZ"

Başkan Görmez, Alevilik meselesinde Diyanet'in son 10 yıldır önemli çalışmalar yaptığını vurgulayarak, toplumsal zeminin hazır olduğunu ifade etti. Başkan Görmez şunları söyledi; "Alevilik meselesinde tanımlayıcı olmadan anlayıcı davranarak meseleyi teolojik tartışmalara çekmeden, kim kendisini nasıl tarif ediyor bakmadan herkesin kendi düşündüğünü kendi inandığını özgürce ifade etmesi o inanca uygun yaşama imkanına kavuşması önem arz ediyor. Bütün bu dünyalardan ibret alarak ilerlerde ülkemizde bir sorun yaşanmaması bakımından önemli. Doğru bunun toplumsal zemini hazırdır. Diyanet son 10 yılda çok önemli tartışmalar yaparak cami içinde din görevlilerine yönelik çalışma yaparak toplumsal zemini hazır hale getirmiştir. Sivas'ta iki gün önce Hz. Hasan Ramazan'ın 15'inde dünyaya gelmiştir. Hz. Hasan bütün yönleriyle ele alan sempozyumda çalışma yaptık. Toplumsal zemin hazır olduğu için tanımlayıcı olmadan anlayıcı olarak teolojik tartışmalara yer vermeden özgürce bu topraklarda yaşayan her insan hangi inanca mensupsa, İslam'ın hangi yorumuna kendini ait hissediyorsa, onu özgürce yaşaması özgürce ifade etmesi İslam dinin de bize öğrettiği en büyük öğretilerden bir tanesidir." 

"İSTANBUL'DA SÜNNİ-Şİİ ALİMLER ZİRVESİ"

Görmez, perşembe günü İstanbul'da 100'ü aşkın İslam ülkesinden alimlerin katılacağı "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnfisiyatifi" toplanacağını bildirdi. Dünyanın dört bir yanından yarısı Şii yarısı Sünni alimlerin üç gün boyunca yaşanan süreci masaya yatıracağını, siyasileri etkiyecek bir inifsiyatif grubu oluşturulacağını açıkladı. 


"SÜNNİCİLİK YAPMAMALI, HAKEMLİK ROLÜNÜ KAYBETMEMELİ"

İslam coğrafyasının zor bir süreçten geçtiğini anlatan Başkan Görmez, "Bir Müslüman bir müslümanı tekbir getirerek katlediyor, diğeri tekbir getirerek can veriyor. Bu hadiselerin kökenini dinde, mezhep öğretilerinde aramak yanlış. Toplumsal travma geçiren bölgelerde yaşanıyor bunlar. Ekonomik, siyasi, sosyal ve düşünsel sebepleri var." dedi. 

Türkiye'nin dikkat etmesi gereken hususları ise "ihtilafın bir tarafında yer almamalı, Sünnicilik yapmamalı, hakemlik rolünü kaybetmemeli" şeklinde sıraladı. Görmez, "Türkiye'nin asla hakem rolünü kaybetmemeli. Hiçbir zaman Sünnicilik yaparak Sünni - Şii ikileminde ihtilafın bir tarafında yer almak lüksünde değildir. Daima hakem rolünü üstlenmesinde fayda var." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 99.2'Sİ MÜSLÜMAN"

Başkan Görmez, Türkiye'de Dini Hayat Araştırması'nın tamamlandığını kaydetti. Başkan Görmez, araştırma sonucuna göre Türkiye'de yaşayanların yüzde 99.2'sinin Müslüman olduğunu bildirdi. Araştırma sonucuna göre toplumun yüzde 83'ü oruç tutuyor. 

"GAZZE SALDIRISI RAMAZAN KLASİĞİ HALİNE GELDİ"

İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırısına tepki gösteren Başkan Görmez, "Her Ramazan nerdeyse bir Ramazan klasiği haline gelen zalimce saldırıyı kabul etmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.