Cem TURSUN - Arzu KAYA/İSTANBUL, () 22 Temmuz operasyonu kapsamında dün adliyeye sevk edilen 22 kişiden 8'i savcılık sorgularının ardından serbest bırakılırken 14'ü sabah saat 05.00 sıralarında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun tarafından yaklaşık 7 saat sorgulanan şüpheliler Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz, Komiser Mehmet Dilaver,Komiser Selahattin Ergin, Başkomiser Ramazan Orkun Altınışık, Komiser Erkan Palas, emniyet mensubu Fatih Kıncır, Komiser İsmail Torlar ve Komiser Şeref Bolat tutuklandı.

"GERÇEĞE AYKIRI BELGE DÜZENLEYEREK DİNLEME" İDDİASI
Şüphelilerin, “Anayasa Mahkemesi eski başkanı, eski bakan, Yargıtay eski başkanı, milletvekilleri, asker ve kişiler, hakim ve savcılar, RTÜK üyesi ve öğretim görevlileri, avukatlar, siyasi partilerin temsilcileri, kaymakam, il milli eğitim müdürü ve muhtelif rütbede polis ve jandarma personeli, kamu yöneticileri, mahalli idareye atanmış yöneticiler, iş adamı, sanatçı, dernek ve vakıf yöneticileri, gazetecilerin iletişime müdahale karar talep evraklarında bilgilerini bilerek gerçeğe aykırı düzenledikleri ve uzatma karar talepleri de dikkatte alındığında gerçeğe aykırı belge düzenlemeye devam ettikleri" belirtildi.

"MAHKEME HAKİMİNDEN GERÇEK KİŞİNİN KİMLİĞİNİ GİZLEMEK SURETİ İLE..."
Kararda, "Kod adı ile ve IMEI numarası üzerinden yapılan dinlemelerin 2008-2009 yıllarında yoğunlaştığı, 2010 yılında azaldığı, istihbarat programları kullanarak rahatlıkla IMEI numaralarında kullanılan iletişim ve abone bilgilerine ulaşılabildiği halde mahkeme hakiminden gerçek kişinin kimliğini gizlemek sureti ile yargıyı yanıltma amacı güttükleri, bu şahıslara ait bilgileri bilen şüphelilerin kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek ya da eksik ve yanlış bilgi vermek suretiyle içeriği itibariyle sahte oluşturulmuş belgeler ile temin edilen dinleme kararlarında icra ederek amaç dışı kullandıkları, bu işlemlerin yaygın sistemli ve organize şekilde yapıldığı" belirtildi.

KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ
Şüphelilerin “resmi belgede sahtecilik, kişilerin arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması" suçlarını işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesi altında bulundukları ifade edildi. Soruşturmanın henüz tamamlanmaması nedeniyle şüphelilerin delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğu anlatılan kararda, işin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde şüphelilerin tutuklanmalarına karar verdi.

 


 

Kaynak: dha