30 yıldan uzun bir süredir sağlık sektöründe olan ve çeşitli görevlerde bulunan, son 3 yıldır da işitme sağlığı sektörü lideri Demant Şirketler Grubu’nun Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini sürdüren Filiz Güvenç 8 Mart Kadınlar Günü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

‘Annemin azmi bana rol model oldu’ Bireysel kimliğinden bahsederek sözlerine başlayan Güvenç “9 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldim ve 4 kız, 4 erkek kardeşe sahibim. Bu açıdan evdeki nüfuzu kadınlar lehine çevirmekle hep gurur duydum. Annem her zaman en önemli kadın rol modellerim arasında ilk sırada yer aldı tabi ki. Büyük bir fedakarlıkla 9 çocuğunu büyüten ama aynı zamanda kendini sürekli geliştiren, sanatı hayatından eksik etmeyen bir kadındı annem” dedi.

Demant yönetim kadrosunu kadınlarla güçlendiriyor

Demant Türkiye şirketleri olarak kadınların iş hayatında daha fazla yer alması ve fırsat eşitliği sağlanması için birçok çalışma yaptıklarını ifade eden Filiz Güvenç “Amacımız kadın-erkek eşitliği çerçevesinde tüm çalışanlarımızın hak ettiği fırsatlara eşit şekilde kavuşabilmesini sağlamak. Şirketimizin kadın çalışan oranı %53 Türkiye kadın istihdam oranının epey üstündeyiz. Ancak bizim için önemli olan yalnızca şirkette kadın çalışan sayısını arttırmak değil, aynı zamanda yönetim kadrolarında da kadın yöneticilere yer vermek” diyerek şirketin gelecek projeksiyonunda kadınların ağırlığını koruyacağını söyledi.

Demant Şirketler Grubu Türkiye Ülke Müdürü Filiz Güvenç, 130’u aşkın ülkede faaliyet gösteren bir şirket grubu olarak işitme sağlığı alanında dünyanın lider firmalarından biri olduklarını, işitme cihazları, işitme implantları, tanı ekipmanları ve akıllı ses sistemleri de dahil olmak üzere işitme sağlığı alanının tamamını kapsayan ve sektöre yön veren ileri teknolojiye sahip işitme cihazları geliştirdiklerini söyledi.

‘Türkiye’de işitme sağlığı farkındalığı düşük seviyede’

Türkiye’deki işitme sağlığı alanındaki farkındalığın düşük seviyede olduğu eleştirisinde bulunan Güvenç şu şekilde devam etti: “Nüfus olarak bize en yakın Avrupa ülkelerinde işitme cihazı kullanan kişi sayısı ülkemizin yaklaşık 10 katı kadar. Bildiğiniz gibi İnsan ömrü uzadıkça kaliteli yaş almak da her geçen gün daha çok önem kazanıyor. Bu anlamda işitme sağlığında erken tanı yaşam kalitesini olumlu yönde etkiliyor. Türkiye’de de bu konuda bilincin artması çok önemli”

‘Kadınların her alanda daha fazla yer alması gerek’

Türk kadınlarının içlerindeki gücü fark etmeleri ve bu açıdan potansiyellerini keşfetmelerinin çok önemli olduğunun altını çizen Demant Şirketler Grubu Türkiye Ülke Müdürü Filiz Güvenç “Biz kadınlar doğuştan aynı anda birçok işle meşgul olma ve bu işleri senkronize bir şekilde başarıyla tamamlayabilme yeteneğine sahibiz. Kadınların iş hayatında, politikada, akademik çevrelerde daha fazla yer alması gerektiğine inanıyorum” dedi.