Kurulduğu günden bu yana Türkiye’de fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında sektörün lider markaları arasında gösterilen Üstün Patent Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Arslan Kart, sektörün gelişmesine katkı sağlayan isimlerden biri.


Marka, patent, tasarım vekilliği ve danışmanlığı, araştırma, takip, yorumlama, analiz gibi birçok hizmet sunan Üstün Patent Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Arslan Kart ile markasını ve sektörü konuştuk.


Özlem Hanım, markanızın kuruluş öyküsünden bahseder misiniz?

Ben eğitimimi Halkla İlişkiler üzerine devam ettirdim. Ancak yaptığım iş hukuki bir alanda olduğu için eğitimin yaşı olmaz diyerek birkaç sene önce adalet bölümünü de tamamladım. İş hayatım ise, kendi işimde de daha önceki tecrübelerimde de hep Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklar üzerine oldu. Bu konuda hep şirketlere danışmanlık sağladım. Doğum iznimden sonra çocuğuma bakmak zorunluluğum olduğu için kurumsal yaşama dönüşüm zorlamıştı. Dolayısıyla birçok kadının yaşadığı gibi işimden ayrılarak, ağır basan annelik rolüme büründüm. Üstün Patent tam olarak böyle bir hikâyenin sonucudur. Bir elinde çocuk, salonun ortasında duran iki kutuda bulunan deneyimler böylece kala kalmıştım. Dedim ki, bu böyle olmaz. Bu kalıp bana uymaz... Başladım evden çalışmaya. Sonra minik bir ofis tuttum, sabah akşam çalışarak markamın temellerini oluşturdum. Sonra alanında uzman bir ekip kurarak Nişantaşı ofisimizi açtık. Şimdilerde Türkiye genelinde birçok noktada iletişim ofislerimizle serüvenimiz ilk günkü heyecanı ve büyüme iştahıyla devam ettiriyoruz.

Hizmet çeşitleriniz ve sunmuş olduğunuz özel çözümlerden bahseder misiniz?

Üstün Patent olarak, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları konusunda tüm hizmet kalemlerini bünyemizde gerçekleştirebiliyoruz. Marka tescili, patent tescili, tasarım tescili, yurtdışı marka tescili, fikir haklarına dair korumalar ve danışanlarımızın karşı karşıya kaldığı mülkiyet hakları konusundaki tüm hukuki işlemler ekibimiz tarafından büyük bir titizlikle yönetiliyor. Üstün Patent büyük bir deneyimin sonucunda kuruldu. Dolayısıyla mülkiyet haklarına yapılacak yatırımları öngörülü şekilde yorumlayarak, danışanlarımızı yönlendirebiliyoruz.

‘Marka ve patent bir yatırım aracıdır’

Marka bir mülktür. Sınai mülkiyet haklarına konudur ve başvurusu yapılan ibare o kişiye veya kuruma aittir. Bu vizyonla değerlendirdiğiniz zaman zaten önemi tartışılmaz. 2007’den bu yana artık küresel bir köy haline gelmemizle birlikte fikri ve sınai mülkiyet haklarının rolü değişti. Eskiden ticaret hayatında üretim önemliydi. Ürettiğini satan değerinin karşılığını alıyordu. Şimdi ise, markasının altında ürün satan kişiler veya kurumlar, katma değeri tahmin edilemez kazançlar sağlıyor. Amerikalı bir akıllı telefon üreticisini düşünün, bir de nerede üretildiğini sorgulayın. 3. Dünya ülkesinde üretilen telefonun marka sahibine getirisiyle, ürünü üretene getirisini düşündüğümüzde markanın önemi çok daha net görebiliyoruz.

Özlem Hanım, Patent ve Marka tescilinde süreç nasıl işliyor?

Bu süreç toplamda ne kadar sürüyor? Patent süreci çok kapsamlı ve marka tesciline göre biraz daha uzun süren bir süreç. Çünkü patent başvurusu demek, ben bu buluşu yaptım ve dünya üzerinde bundan bir tane daha yok demek... Dolayısıyla bir araştırmaya tabii ve ülkesel başvurular yapılıyor. Bu süreçte ortalama 3 yılı bulabiliyor. Marka tescil süreci ise itiraz gelmemesi durumunda 8 ay ile 1 yıl arasında sonuçlanıyor.

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü dendiğinde benim zihnimde çağrışım yapan sadece iş hayatında yer alan kadınlarımız değil, başka hayatlara da emek verip güzelleştiren tüm kadınlarımız oluyor. Bugüne böyle bakıldığında anlam kazandığını düşünüyorum. Evdeki çocuğuna emek veren anneden sezonluk işçi olarak çalışıp çocuğunun okuluna destek olmaya çalışan anneye, her şeye rağmen kendi ayaklarının üstüne durmaya çalışan iş hayatındaki kadınlarımızdan okurken harçlığını çıkarmak için part time işe girmiş tüm genç kızlarımıza kadar herkesin, hepimizin Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.

0212 373 94 04 
www.ustunpatent.com