Yüksek topuklu ayakkabılar giymenin zararları nelerdir?

Kadınların vazgeçilmezi olan yüksek topuklu ayakkabılar sağlık sorunlarına neden olabilir mi? Yüksek topuklar şık olduğu kadar da tehlikeli mi? Bu tehlikeler neler? Sizin için haberimizde derledik.

Yüksek topuklu ayakkabılar giymenin zararları nelerdir?

Birçok kadın, yüksek topuklu ayakkabı giymeyi sever. Bununla birlikte, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sorunu beraberinde getiriyor. Yüksek topuklu ayakkabı giymek geçici kas gerginliğine ve bazen kalıcı hasarlara bile neden olabiliyor.

Uzmanlar her gün giyilen, yüksek topuklu ayakkabılar bel problemlerinin yaygın bir sebebi olduğu konusunda uyarıyor. Omurganın yanı sıra, diz, kalça ve omuzların doğal duruşu da yüksek topuklu ayakkabılar tarafından bozulduğu araştırmalar sonucu kanıtlanmış bir gerçek. Yüksek topuklu ayakkabıların en büyük zararı ise ayaklara ve ayak bileği eklemlerinde yer alan yumuşak dokulara.

Ayakkabının topuğu ne kadar yüksekse, ayağın ön kısmı üzerinde daha fazla baskı yapar, bu baskı ciddi morarma ve kas yorgunluğuna neden olur.

Yüksek topuklar kullanılırken bu tehlikeleri göz önünde bulundurmalısınız

Yüksek topuklu ayakkabılar, görünümünüzü güzelleştirir, bacaklarınızın daha ince ve daha uzun görünmesini sağlar. Sırf bu nedenle, birçok kadın saatlerce yüksek topuklu ayakkabılar giyer. Bu çeşit ayakkabıların ağrılar dışında da birçok sakıncası vardır.

Haftada en az üç gün yüksek topuklu ayakkabı giyen on kadından biri ve topuklu ayakkabıları giyerken düştüklerini bildirmiştir. Aman dikkat!

Yüksek topuklar kadınların ayaklarında sorunlara neden olan ana faktörlerden biridir. Bu kadınların üçte biri uzun süreli kalıcı problemler yaşar. Bu nedenle, yüksek topuklu ayakkabılar uzun süre kullanılması durumunda bel çukurluğunu artırdığı için kalıcı bel ağrısına neden olur.

İşte yüksek topuklu ayakkabı giymenin zararları:

1- Sırtınızın ağrımasına sebep olur.

2- Baldırların kasılmasına yol açar.

3- Ayağınızın kalıbını bozar ve kemik ağrıları meydana gelir.

4- Ayak bileğinizi burkmanıza neden olur.

5- Ayağınızda bulunan liflerin yırtılmasını kolaylaştırır.

6- Omurga duruşunuzu bozar.

7- Ayağınızda bulunan kan damarlarının tıkanmasına neden olur.

Yüksek topuklu ayakkabıların ayak bileği ve baldırlar üzerindeki etkileri

Yüksek topuklu ayakkabılar ayak bileklerini öne doğru eğilmeye zorlar, bu da alt ekstremitelere kan akışını sınırlayabilir. Uzun süre yüksek topuklu ayakkabılar giyen insanlar varisli damarlar geliştirme riski daha yüksektir bilginiz olsun.

Yüksek topuklu ayakkabılar Aşil tendonu ve baldır kasını kısaltır ve sertleştirir. Aşil tendon kası, topuk hareketini destekleyen baldırın arkasındaki kastır. Bu durum yürümeyi zorlaştırabilir. Hatta kalıcı şekil bozukluklarına sebebiyet verebilir.

İlave olarak, yüksek topuklu ayakkabıların kullanımı ayak bileği ve baldırda kronik gerginliğe neden olabilir, hatta baldır damarlarını bile kısaltabilir. Uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyenler, yüksek topuklu ayakkabı giymediklerinde bile baldırlarında ağrı hissederler.

Peki ayakkabı alırken nelere dikkat edilmeli?

Ayakkabı satın alırken, her iki ayakkabıyı giymek ve biraz yürümek gerekir, birçok insanın bir ayağı diğerinden daha büyük olabilir sahiptir, bu nedenle her zaman büyük ayağın rahat hissettiği ayakkabılar satın almaya dikkat edin.

-Çok dar kutu ayaklı ayakkabılar almayın, ayak parmaklarınız şişer ve nasır yapar.

- Denediğinizde ayaklarınızın rahat olduğundan emin olduğunuz ayakkabıları tercih edin.

-Topuklu ayakkabı kullanımını sınırlamaya çalışın, sadece özel günler için giymeye çalışın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.