Nissan Qashqai 1.6 Dizel Nasıl?

1.6 litrelik dizel motorlu ve 7 ileri CVT şanzımanlı Nissan Qashqai'yi şehir içinde de uzun yolda da kullandık.

Nissan Qashqai 1.6 Dizel Nasıl?
Kompakt crossver segmentinin lideri Nissan Qashqai’yi hem şehir içinde hem de uzun yolda kullandık. İşte Qashqai’ye dair sürüş izlenimi.

İLGİ MIKNATISI

Aracın öncelikle tasarımına dikkat çekmek gerek. Zira, kendisi tasarımıyla dikkat çeken bir araç. Özellikle ön tarafta çamurlukların kaslı yapısı aracı oldukça kuvvetli gösteriyor. Zihinde X şeklini oluşturan LED farları da göze çarpan ilk detaylardan. Şunu da belirteyim, bizim kullandığımız aracın rengi safir maviydi bu renk ilgi mıknatısı. Özetle Qashqai'nin tasarımı oldukça beğeniliyor.



HACİM MESELESİ ÇÖZÜLMÜŞ

Qashqai’nin iç tasarımı da dışı gibi gayet başarılı. Bizim insanımız derin konsolları sevmez. Japon mühendisler de iç mekan oldukça geniş olmasına rağmen camdan içeriye doğru upuzun bir konsol tercih etmemiş. Araçtaki gözler ise ne eksik ne fazla.

Hatta orta konsolda telefonunuzu koyabileceğiniz bir göz bile yapmışlar. Ancak iç hacim geniş olduğu için şoför koltuğundan bazı noktalara ulaşmakta güçlük çekebiliyorsunuz. Yine de hacim konusu, bir önceki modelde oldukça eleştirilen bir konu olduğundan Japonlar bu şikayetleri ciddiye almışlar diyebiliriz.



HIZ YAPMA DÜRTÜSÜNÜ TETİKLİYOR


Sürüş deneyimine gelirsek…

Qashqai 1.6 litrelik dizel üniteye sahip. Beygir gücü 130, tork değeri ise 320 Nm (1750 d/d).

Aracı kullanmak oldukça keyifli. Özellikle yüksek hızlarda size ağırlığını hissettiriyor. Bu da güven veriyor. Devrini aldıktan sonra ise çok atılgan bir makineye dönüşüyor. Gaz pedalına verdiği tepki ise oldukça güzel. Yani gaza basma hissinizi tetikliyor.

Ancak kalkışlarda biraz ağır. Devir saati 1750’yi gösterdikten sonra iyi hızlanıyor, ama bu seviyeye gelene kadar biraz yavaş kalıyor. Elbette bu durumu, şanzımanın kontrolünü ele alarak biraz daha hızlandırabilirsiniz.



VİTES GEÇİŞLERİ NASIL?

Araçta aktarma işlevini Nissan’ın X-tronic dediği 7 ileri CVT şanzıman üstleniyor. Bu şanzıman hem manuel hem de otomatik olarak kullanılabiliyor. Otomatik mod şehir içinde oldukça rahat bir kullanım sunuyor. Geçişler o kadar sarsıntısız ki, dikkat etseniz bile o an yakalamanız güç.

Diğer moda geçtiğinizde ise şehir içinde doğru aralıkları yakalamak alışkanlık istiyor. Daha çok uzun yolda tercih edilebilir. Bu modda vitesi yükseltmek için ‘topuzu tokatlamak’ gerekse de, ani yavaşlamalarda düşürmek için bir şey yapmanıza gerek yok. Araç bunun sizin için yapıyor.



Yalnız otomatik modda içeriye şanzıman sesini alıyor. Diğer modda ise bu ses daha az duyuluyor. Yine de bu sesi sevenler çıkabilir.

NASIL KULLANIRSAN ÖYLE YAKIYOR

Yakıt konusunda ise, siz aracı nasıl idare ederseniz araç size onu veriyor. Aracı hem sakin hem de agresif şekilde kullandım. Şehir içi ve şehir dışı ortalama 100 km’de 8.4 litre yaktı. Tabi bu rakamı gösterirken gayet agresif kullanıldığını söylemem gerek. Ancak İstanbul içinde, sakin kullanımda 5.1 litreyi de gördüm. Yani siz gaza ne kadar basarsanız araç o şekilde tepki veriyor.



DARBE EMİCİ

Qashqai’nin süspansiyonundan bahsetmeden geçmek olmaz. Araçta ince yanaklı lastik kullanılmasına rağmen derin çukurları bile neredeyse hissetmiyorsunuz. Yani bu konuda yüksek puanları var. Tabi bu başarılı sistem aracın konforunu da doğrudan etkiliyor. İçerideki elektronik ekipmanlar ve yolcuyu saran koltuklar gibi ekipmanları da eklediğimizde oldukça konforlu bir araç olduğunu söyleyebilirim.



PASİF GÜVENLİK İYİ DURUMDA


Güvenlik konusuna gelecek olursak… Aslında biz kaza anında aracın neler yapabileceğini daha çok odaklanıyoruz. Hava yastığı var mı, kaporta sağlam mı gibi… Bunlar elbette önemli, ama hep kaza ve sonrasını ilgilendiren konular. Pasif güvenlik dediğimiz şey ise, işleri bu seviyeye getirmemeyi hedefliyor. Kör nokta uyarı sistemi, şerit takip sistemi, ESP gibi…



Qashqai bu konuda da oldukça başarılı. Arkanızdan bir yaya mı geçiyor, ya da bir motosiklet size çok mu yanaştı, anında uyarı veriyor. Araç birçok tehlikeye karşı hazırlıklı olduğundan aracın içinde sık sık sinyal sesini duyabilirsiniz.

SIFIRA SIFIR PARK İSTEYENLERE

Park konusunda da Qashqai çok avantajlı donanımlara sahip. Arka kamera ve uyarı sisteminin yanı sıra ön tampona da aynı özellik kazandırılmış. Böylece öndeki araca da ne kadar yaklaştığınızı görebiliyorsunuz. Yine ‘area view’ teknolojisiyle yan tarafa da ne kadar yaklaştığınızı görebilmek mümkün. Böyle ‘sıfıra sıfır park’ etmek daha kolay.



ARTILAR VE EKSİLER

Araçtaki artılar ve eksiler ise şöyle:

Artılar:


İç hacmi geniş

Güvenlik ekipmanları yeterli

Sürüşü keyif veriyor

Süspansiyonu çok iyi

Park etmesi kolay

İşçilik kaliteli

Piyasası kuvvetli

Eksiler:

Şanzıman sesi içeri giriyor

Kalkışlar daha seri olabilir

Bagaj hacmi

BONUS BİLGİLER

Öte yandan yeni Qashqai, kendi segmentinde en çok satan model konumunda. İlk 5 ayda 6 binden fazla sattı. Bu da piyasasının oldukça kuvvetli olduğunu gösteriyor. Yani satmak istediğinizde de diğer modellerden bir adım öndesiniz.

Qashqai, Euro NCAP güvenlik testinden ise beş yıldız aldı. Yetişkin yolcuda yüzde 88, çocuk yolcuda yüzde 83’lük başarı yakaladı.

Qashqai’nin satış fiyatı 76.700 TL’den başlıyor. Bizim kullandığımız araç ise 134.050 TL'lik X-tronic şanzımanlı dizel ünitede en üst seviye olan Platinium Premium Pack paketi idi.



TEKNİK ÖZELLİKLER


Motor hacmi: 1598 cc

Motor gücü: 130 HP - 4000 d/d

Maksimum tork: 320 Nm - 1750 d/d

Ş.içi yakıt tüketimi: 5.3

Ş.dışı yakıt tüketimi: 4.2

Ort. yakıt tüketimi: 4.6 (Test tük. 8.4 lt.)

Ebatlar (Uzunluk/Genişlik/ Yükseklik): 4377 mm/ 1806 mm/ 1595 mm

Dingil mesafesi: 2646 mm

Boş ağırlığı: 1461 kg

Bagaj hacmi: 401 lt
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.