Son yıllarda gümrük alanında çıkartılan yasalarla, ihracat gerçekleştiren şirketlerin hızını arttıracak adımlar atılıyor. Resmi gazete’ de yayınlan “Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği” ile sektör Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü kavramı ile tanıştı.Sektöre birçok kolaylığı getiren Yetkilendirilmiş Yükümlü Statü konusu hakkında merak edilenleri, 1951 de kurulan ve sektöründe 63 yılı geride bırakan Afacan Gümrük Müşavirliği Genel Müdürü Cavit Afacan’a sorduk.

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ SEKTÖRÜ YENİYELECEK

Daha önce onaylanmış kişi statüsü yerine geçecek olan bu çalışma ile ithalatçılar için önemli kolaylıklar gelecek. Gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, kendi oto kontrolünü yapabilen güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslararası bir statüdür.

Yetkilendirilmiş yükümlü belgesine sahip bir firma ihracatta yerinde gümrükleme yani ihracat eşyasını ihracat gümrük idaresine sunmadan işlemlerini kendi tesislerinden yapabilme hakkına sahip olacak. Bu belirttiğim iki kolaylık şirketlere maliyet ve zaman anlamında büyük kazanç sağlayacak. YY belgesinde, bunların yanında Eksik Beyan, kısmi teminat, götürü teminat, ATR düzenleme yetkisi, fatura veya EUR:MED fatura beyanı izni gibi onaylanmış kişi belgesinden bildiğimiz avantaları da geçerliliğini koruyor olacak.



ONAYLANMIŞ KİŞİ BELGESİ VE YY. SERTİFİKASI

Onaylanmış kişi belgesine sahip firmalar 01.01.2017 tarihine kadar sahip oldukları hakları koruyabilecekler. Bu tarihten önce süresi dolanlara en geç belirttiğimiz tarihe kadar ek süre verilecek. Fakat 01.01.2017 den itibaren sadece YY belgesi geçerli olacak.Bu konuda yükümlü olmak isteyen başvuru sahiplerinde 4 temel koşul aranmaktadır. Bunlar, Güvenilirlik Koşulu, Ticari Kayıtların Güvenilir ve İzlenebilir Olması Koşulu, Mali Yeterlilik Koşulu, Emniyet ve Güvenlik Koşulu.

ISO 9001 VE ISO 27001 BELGELERİ ŞART

Başvuru şartları arasında ISO 9001 ve ISO 27001 belgeleri yer alıyor. Bu belgenin de Avrupa Akreditasyon Birliğinin karşılıklı tanıma anlaşmalarına imza atmış kurumlarca düzenlenmesi gerekiyor.