Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik tedbir paketi kararnamesini imzaladı. Uygulanacak 6 maddelik tedbir paketine “Rusya milli güvenliğini ve vatandaşlarını koruma altına alma ve Türkiye’ye yönelik belirli ekonomik yaptırımların uygulanması” adı verildi.
Kararın, 28 Kasım’da yürürlüğe girdiği ve yeni bir emre kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.
Tedbir maddeleri şöyle:
1) Merkezi Türkiye'de bulunan ve hukuken buraya bağlı olan firma ve kuruluşların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.
2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.
3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.
4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.
5) İki ülke arasında charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor.
6) Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılmasını emrediyor.
TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN BASKILARA TEPKİ
Bu arada Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği, Rus makamlarından bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik baskılara son verilmesi çağrısında bulundu.
Büyükelçilikten yapılan açıklamada, son günlerde Rusya'nın farklı bölgelerinde yaşayan işadamı, işçi ve öğrenci gibi farklı kesimlere mensup Türk vatandaşlarından, "Rus resmi makamlarının kendilerine baskı uyguladığı" yönünde şikayetler geldiği belirtilerek, bunlara son verilmesi talep edildi.
Açıklamada, "Büyükelçilik, ilgili vatandaşlarımızla temas kurarak gerekli bilgiyi aldıktan sonra Rusya Dışişleri Bakanlığı ve ilgili resmi birimlerle görüşerek, şikayet konularıyla ilgili açıklama beklediğimizi ifade ederek, baskılara son verilmesini talep etmektedir" denildi.
İŞADAMLARINA GÖZALTI
Tarım Fuarı'na katılmak üzere Türkiye'den Rusya'nın Krasnodar şehrine giden 26 Türk iş adamı gözaltına alınmıştı. Türk iş adamları, fuar alanı içindeki stantlara gelen ve pasaport kontrolü yapan sivil polisler tarafından polis merkezine götürülmüş, sabah saatlerine kadar burada tutulmuştu. Ertesi gün, mahkemeye çıkarılan iş adamlarının 10 gün boyunca gözaltında tutulduktan sonra sınır dışı edileceği belirtilmişti.
ÖĞRENCİLERE BASKIN
Saratov şehrinde de polisin Türk öğrencilerin yaşadığı üniversite yurduna sabah erken saatlerde baskın yaptığı ve sadece Türk öğrencileri pasaport kontrolüne tabi tuttuğu kaydedilmişti. Polisin, bazı Türk öğrencileri gözaltına aldığı bildirilmişti.
SEYAHAT UYARISI
Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'na ilişkin seyahat duyurusu yayınlayarak, Türk vatandaşlarının aciliyet ve önem arz etmeyen seyahatlerini ertelemelerinde yarar görüldüğünü duyurmuştu.
Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu.
Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti.
Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.