Ülkemizdeki çok az sayıdaki kadın yöneticilerden birisiniz, çoğu kadına ilham olmanız açısından Mine Kaya’yı sizden dinlemek isteriz...

Lisans diplomamı Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Turizm İşletmeciliği ve Otel Yönetimi bölümünden aldım. Tüm öğrencilik hayatım, takdir ve teşekkür alarak geçti. Üniversitede de bölümüme birinci olarak girdim. Ankara Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu İktisadi ve İdari Programlar tarafından açılan kadro sınavını kazandım ve öğretim görevlisi olarak çalışma hayatına başladım. Bir süre sonra da bölüm başkanlığına atandım. 1997-2001 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı’nda görev yaptım. 2001 yılının Haziran ayında Ulaştırma Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanlığı’nda, artık kamu hizmetinin yeterli olduğunu düşünüp özel sektöre geçiş yapmaya karar verdim. Tam bu sırada UND yeni yapılanma sürecine girmiş ve sektörden istihdam arayışına başlamıştı.

Zaten Bakanlıktaki çalışmam sebebiyle, UND’yi de biliyordum, böylece başvurdum. 12 yıllık UND hayatımın son 6,5 yılını İcra Kurulu Başkanı olarak sürdürdüm. İşte, lojistik sektörüne girişim bu şekilde gerçekleşti.

SGS TransitNet hakkında bilgi verir misiniz?

SGS TransitNet, 23 ayrı ülkede kendi teminatını kullanan ve alanında bu şekilde kapsamlı hizmet sunan ilk ve tek kuruluştur. SGS TransitNet olarak, ulusal ve uluslararası tüm taşımalar için teminat veriyoruz. SGS TransitNet; AB ve Türkiye transit rejimlerinde, müşterilerin T1/T2 ve TR beyanlarını, TIR ön bildirim beyanlarını ve ENS beyanlarını sunmasını sağlayan güvenli, çok lisanlı ve web tabanlı bir uygulamadır. Şu anda 700’den fazla firma bizim sistemimizi kullanıyor ve 23 ülkede bizzat SGS TransitNet olarak kendi teminatlarımızla varız. Bu sayede müşterilerimiz hem daha hızlı taşıma gerçekleştiriyorlar hem de maliyetlerde ciddi avantajlar elde ediyorlar.

SGS TransitNetin 2022 ajandasından bahseder misiniz?

2022 yılı için yine kendi alanımızda kalmak kaydıyla yeni hizmetleri, ürünleri sunma niyetimiz ve bu konuda hazırlıklarımız var. Şu an bazı projelerimiz ile ilgili resmi başvurularımızı yaptık ve beklemedeyiz. Onaylanmasının ardından bunları paylaşacağız. Diğer yandan, sürücü vizeleri konusunda hizmet vermeye başlamıştık, bunu Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere çeşitlendirme yoluna gidiyoruz. Ayrıca vize hizmet çeşidini de artırmayı hedefliyoruz. Bunların yanı sıra sektöre hız kazandırmak ve kolaylık sağlamak amacıyla bazı teknoloji yatırımlarımız ve projelerimiz de mevcut. 2022 yılında mevcut hizmet verdiğimiz ülkelere ilave olarak Rusya, Ukrayna ve Avusturya gibi ülkelerde de işlem yapabilmek için gerekli çalışmalara başladık.

Lojistik sektörünü neden seçtiniz? Bu sektörde kadın olarak yer almanın avantaj ve dezavantajları neler?

İlk çalışmaya başladığım 2001 yılında, sektör, kadın çalışana bu kadar alışkın değildi. Bunu hissedebiliyordunuz. Ancak doğruyu söylemek gerekirse, hiçbir zaman büyük bir dezavantaj yaşamadım. Lojistik, 7/24 çalışan, canlı bir sektör. “Akşam saat 17.00 oldu, işim bitti, gideyim” gibi bir lüksünüz yok. Fakat bu, benim için hiçbir zaman bu sorun olmadı. Bunun yanında zamansızlığın ve yoğun temponun sadece kadınlar için değil, pek çok erkek için de sorun yaratmış olabilmesi mümkün.

‘Biz her detayı düşünen bir cinsiz’

Kadınların iş hayatındaki görünürlüğünün artmasının birçok olumlu geri dönüşü olduğunu gözlemliyorum. Biz her detayı düşünen bir cinsiz. İster özel hayat isterse iş hayatı olsun titizlik, detaycılık kanımızda var. Her türlü açıyı, ihtimali düşünmek durumundayız. Bu özelliğimizin iş hayatında çok faydası oluyor. Üstelik kadın; değişikliği, yeniliği sever.

Sürekli aklında bir şeyler vardır. Lojistik sektörünün ileriye gidebilmesi için de aslında çağa ayak uydurmalı, yenilikleri takip etmeli, atılımlar yapmalı ve cesur olmalıyız. Erkekler alınmasın ama onların aksine biz, düzenim bozulmasından ziyade daha neler yapabilirim, sorusunu sorarız. Bu vesileyle, tüm emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.