Sizden BVS Bülbüloğlu Vinç’in kuruluş öyküsünü dinleyebilir miyiz?

BVS, 1985 yılında Yönetim Kurulu Başkanımız Önder Bülbüloğlu tarafından kuruldu. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan babam, okuduğu yıllar içerisinde kaldırma ve iletme makineleri adı altında aldığı derse duyduğu ilgi üzerine bu sektöre giriş yapmaya karar verdi. 1985 yılında 200 metrekarelik bir atölyede başlayan macerası, bugün 37 bin metrekare üretim alanına sahip, 500 kişiye istihdam sağlayan bir firma haline geldi. 35 yıldır sektörün içinde bulunan BVS, gerek edindiği tecrübe ve bilgi birikimi ile gerekse kendine yaptığı yatırımlarla Türkiye’de bu sektörün öncü firması oldu, dünyada da rekabetçi konumunu kazandı. Ben ise bugün BVS’nin ikinci kuşağı olarak yöneticilik yapmaktan gurur duyuyor ve elimden geldiği kadar kurduğumuz temel ve ilkelerden uzaklaşmadan, değişen dünya dinamiklerine nasıl ayak uydurabiliriz, sürekliliğimizi ve süreçlerimizi nasıl optimize edebiliriz gibi konuların üzerinde yoğunlaşmaya çalışıyorum.

Kurumunuzun istikrarlı bir şekilde büyümesini hangi nedenlere bağlıyorsunuz?

Başarıyla bugünlere gelmemizin en büyük dayanağı ilk sorunuzda da belirttiğim gibi firmamızın temelini oluşturan ilkelerimiz ve Bülbüloğlu’nun bu kültürü içinde yetişen, bu ilkeleri benimseyen ve yeni gelenlere bu ruhu ve beraberliği aktaran değerli çalışma arkadaşlarımın başarısıdır.

Kaliteden ne olursa olsun ödün vermemek ana prensibimizken, müşterilerimizin memnuniyetini sağlamak ve kendilerine çözüm ortağı olabilmek ana hedeflerimizdir. Her geçen gün kendimizi ileriye taşımayı hedefleyerek, kendimize hem bireysel hem de bütünsel yeni donanımlar katarak BVS’yi hep beraber geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün sektördeki diğer firmalarla karşılaştırma yaptığınızda BVS’yi sadece bir vinç firması olarak değerlendirmek çok doğru olmayacaktır. Vinç sektöründe dünya markalarıyla rekabetçi konumuna gelmek, her geçen gün ürün gamımıza yeni bir ürün eklemek, yapılmayanları yapabilmek bizi hep diğer firmalardan ayırıyor.

Yeni adımlar atmaktan korkmayan, yatırım için doğru zamanları bekleyen, sektörüne dair bilgi birikimi yüksek, tecrübeli ve dinamik bir ekibe sahip olan BVS, son dört yıldır Ar-Ge çalışmalarının üzerine yoğunlaşmış durumda ve 2020’de makine sektöründe Ar-Ge çalışması yapan 250 şirket arasından en fazla yatırımı yaparak birinci sıraya yerleşti. Kendimizi geliştirme ve yapılan hataları minimuma indirmeye yönelik sürekli çalışmalarımız bizi daha da ileriye götürdü ve götürmeye de devam ediyor. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi şu an malzeme veya ekipman ithal etmek oldukça zor bir hal aldı. Bu da yerli üreticiye olan ilgiyi artırdı. Bu yeni gelişen yerli üreticiye destek çıkma bilinci, üretici firmalar için bir şans olsa da müşteriler açısından her zaman alınan bir risk olarak değerlendiriliyor. Bu doğrultuda da dediğim gibi sektördeki duruşumuz, bilgi birikimimiz, yaptığımız yatırımlar, çalışma ve araştırmalarımız sayesinde, BVS, güvenilir bir çözüm ortağı olarak görülüyor; bu gibi kriz ortamlarında öne çıkıyor. Doğal olarak bu da bizi hep bir adım ileriye götürüyor.

BVS Bülbüloğlu Vinç’i sektöründeki diğer markalardan farklı kılan yönleri neler?

En büyük gücümüz 35 yıldır içinde olduğumuz bu sektöre ait hem teknik hem de kültürel bilgimiz. Olabildiğince farklı sektör ve pazarlara girmeye çalışıyoruz ve bu bize farklı dinamiklere ait bakış açıları ve bilgiler sağlıyor. Örnek vermem gerekirse; çalıştığımız farklı ülkelere ait şirketlerden o ülkelere ait çalışma sistemlerini ve regülasyonları öğreniyoruz. Bu sayede oluşabilecek tüm olumsuzlukları önden değerlendirebiliyor ve alternatif çözüm yolları geliştirebiliyoruz. Bu da yine müşterilerimiz için güven sağlayan bir tutum oluyor.

Bununla beraber kendimizi geliştirmek amacıyla yaptığımız yatırımların, başardığımız güzel işlerin bize verdiği özgüven ve bu güvenin müşterilerimiz tarafından da benimsenmesi bizi sektörün kalbi haline getirdi diyebilirim. BVS, güçlü bir Ar-Ge merkezi olup, başarılı tasarım çalışmaları, yeniliklerden çekinmeyen bir mühendislik ekibiyle müşterilerinin her türlü ihtiyacına cevap verebilen, her geçen gün üretim kapasitesini, bilgi donanımını artıran bir şirket. Gerek Ar-Ge merkezimizin çalışmaları gerekse yaptığımız iş birlikleri bizi her gün yeni bir şey öğrenmeye itiyor. Bu öğrendiklerimizi doğru bir şekilde değerlendirerek, uygulanabilirlikleri ile ilgili ekibimizle çalışıyor, her yaptığımız işin altını doldurarak ilerliyoruz. Yani bilinçli üretim ve büyüme sağlıyoruz, bu da sağlam adımlarla yüzümüzü ileriye dönmemizi sağlıyor.

Covid-19 süreci sizleri nasıl etkiledi?

Pandemi süreci her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi ama sanayide durmak söz konusu olmadı. Başlarda yavaşlayan satış hacmi, mevcut siparişleri devam ettirmeye iterken, kısa bir süre sonra sanayi tekrardan hareketlenmeye başladı. Aldığımız yeni siparişlerin üretim sürecinde tesisimiz içinde vakalarımız oldu, ekipman tedariki ve lojistik süreçlerde de ciddi sıkıntılar yaşadık, hâlâ da yaşıyoruz. Bu süreçte şirket içindeki herkes fazlasıyla özveri ve gayret gösterdi diyebilirim. Oluşan aksaklıkları çözümleme konusunda bugüne kadar kurduğumuz ilişkiler, hızlı ve farklı çözümler üretmemizi sağladı. Fizibilite ve planlama çalışmaları yaparak bu zorlu süreci olabilecek en az hasarla atlatmaya çalıştık ve çalışıyoruz.

Pandemi dönemini en iyi şekilde atlattığımızı veya olabilecek en iyi şekilde devam ettirdiğimizi düşünüyorum.

Rakamlarla desteklemem gerekirse pandemiyle beraber son üç senede BVS; 2020 yılında yüzde 23, 2021 yılında yüzde 61 oranında büyüme gösterdi.

‘Yurt dışında ülkemizi temsil etmek gurur verici’

Marka olarak yurt dışı faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Açıkçası, bu konu fazlasıyla gurur verici. İşe başladığım ilk dönemlerde yoğunluklu olarak ihracatla uğraşıyordum. Çaldığımız her kapının açılması, gösterilen ilgi ve marka bilinirliğimizin bu kadar yüksek olması gerçekten çok gurur verici. Bugün 87 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Girdiğimiz pazarlarda devamlılığımızı korumak, müşteri memnuniyetini devam ettirmek için de çok çaba gösteriyoruz. Almanya’da satış ve satış sonrası destek verebilmek adına kendi ofisimizi kurduk. Amerika’da yeni bir satış ofisi açıyoruz. Kendi bünyemiz haricinde dünyanın birçok yerinde bayilik anlaşmaları ve iş birlikleri kuruyoruz. Avusturalya, Danimarka, İzlanda, Güney Amerika, Pakistan, İran, İsrail, Hindistan, İtalya, Ukrayna, Hollanda, Avusturya, Gürcistan, Özbekistan gibi birçok ülke ile ilişkilerimizi güçlendirerek hem markamızın yurt dışı tanıtım faaliyetlerini bizim adımıza devam ettirecek iş birlikleri kuruyor hem de rekabetçi konumumuzu korumamızı sağlayarak müşterilerimize güvence oluşturuyoruz. Bu iş birlikleri yaşanabilecek aksaklıklara karşı hızlı çözüm oluşturabilmemizi de sağlıyor.

Bunun dışında global bilinirliğimizi artırabilmek adına sık sık fuarlara katılıyor, potansiyel yeni müşterilerimiz ile bir araya geliyoruz.

‘Şirketimizde kadınlara daha fazla yer vermeye çalışıyoruz’

Sanayi sektöründe çok fazla kadın yöneticiyle karşılaşılmamaktadır, sadece yönetici pozisyonu itibarıyla değil, genel olarak kadınlara istenilen ölçüde yer verilmemektedir. BVS olarak bu konuya özellikle de son birkaç senedir özen göstermekteyiz. Şirketimizde kadınlara daha çok yer vermeye ve bünyemizdeki çalışanlarımızı kariyer gelişim alanlarında desteklemeye çalışıyoruz. Bu röportaj vesilesiyle, bütün kadınların Dünya Kadılar Günü’nü kutlarım.