Ünlülerin Yeni Yatırım Aracı Kule Vinç Oldu

Türkiye’de birbiri ardına yükselen inşaatlar ve kentsel dönüşüm projelerinin hızlanması, kule vinçlere olan talebi patlattı.

Ünlülerin Yeni Yatırım Aracı Kule Vinç Oldu
Son 7 yılda katlanarak  artan talep, ünlülerin de dikkatini çekti ve daha önce bu sektöre yönelik yatırımı olmayan  ünlü sanatçıların birçoğu da yatırım için şirketlerin kapılarını aşındırmaya başladı. 

Yılda yaklaşık 400 kule vincin satıldığı ve bin dolayında da kiralandığı sektörde en fazla yatırımı olan ünlü isim ise Bülent Ersoy. Fiyatların 150 bin euro’dan başladığı kule vinçlerin 3 yılda kendini amorti etmesi ve büyük talep karşısında kayıtsız kalamayan diğer ünlülerin de kendilerine başvurduğunu belirten BEMTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Candar Can ile bu yeni yatırım alanını konuştuk.

FATİH CANDAR CAN


Candar bey pek çok sektörden ve farlı meslek grubundan insan son yıllarda vinç yatırımına yöneldi. Gayrimenkul ve diğer yatırım araçlarından daha avantajlı bulunduğu için mi bu yönelim gerçekleşiyor?

Türkiye’de son yıllarda artan yapılaşmanın, inşaat sektörü malzemelerine olan talebi önemli ölçüde artırdığı belirtiliyor. Zaman tasarrufu açısından büyük öneme sahip olan kule vinçler de bunlardan biri. Bir Kule Vinç 36 ay gibi bir süre içerisinde kendini amorti ediyor. Bu şekilde bir yatırıma ilgi artarak devam etmekte. Birkaç ünlü sanatçı da yatırım aracı olarak Kule Vinci tercih ediyor. Şu an sektörde olmayan fakat olmayı düşünüp bizimle irtibat halinde olan ünlü sanatçılar var. Ünlü sanatçıların yanı sıra, bu yatırımı düşünen ve sektörle hiç alakası olmayan birçok yatırımcı bulunmakta. 

Türkiye’de ve çevre ülkelerde başlayan kentsel dönüşümün sektör geneli ve kule vinç özelinde yaratacağı artı değer hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Hali hazırda Türkiye’deki Kule Vinç sayısı bu ihtiyacı karşılamıyor. Kentsel dönüşüm projelerinin bu ihtiyacı daha da artıracağını düşünüyoruz. Mevcut Kule Vinç kiraları da önümüzdeki dönemde artacağı yönünde…Yatırımcılar için altın bir fırsat olacak. Bemtaş’ın Kule Vinç pazarındaki pazar payı yaklaşık yüzde 19. Türkiye’nin her köşesindeki inşaat firmalarına çok cazip fiyat politikası ile hizmet verdik. Gerek enerji ve konut, gerekse otel ve AVM projelerinde Türkiye’nin en büyük inşaat şirketleri ile çalışma imkânımız oldu. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmeye başlaması ile orta ve uzun vadede büyük iş olanakları ve yeni projelere hizmet verme imkânını yakaladık.  

Kule vinç pazarının son 10 yıllık gelişimine ilişkin neler söyleye bilirsiniz?

9-10 yıl öncesine kadar Kule Vinç kullanımı çok yaygın değildi. Belli başlı firmalarda kullanılıyordu. Günümüze kadar olan süreçte İnşaatların vazgeçilmez makinelerinden olarak, hızlı bir şekilde Kule Vinç kullanımında artış oldu. Kule Vinçle çalışılan projelerde Müteahhit firmalar Zaman ve iş gücü tasarrufunun önemini anladılar. Şu anda Türkiye genelinde çalışan aktif Kule Vinç sayısı 2000 adedin üzerindedir ve bu sayı hızla artmaya devam ediyor. Piyasanın bu hareketliliğine paralel sektörde ki oyuncu sayısı da artmaktadır. Şu an belli başlı bilinen yaklaşık 15 firma bulunmakta.

 

Son olarak kule vinçlerde kiralama ve satın alma bedeli son yıllarda nasıl bir değişim gösterdi mi ve şu anki durum ne?

Kiralama bedelleri son 3 yıldır aynı diyebiliriz. Artık oturmuş bir fiyat ortalaması mevcut. Satınalma bedelleri kendi firmamız açısından bakacak olursak fiyatları sabit tutmaya çalıştık. Bugüne kadar fiyat artışları % 5 i geçmedi. Kule vinçlerde 6-8 ay gibi projelerde kiralama yapmak daha uygun, proje sürelerinin 6-8 ayın üzerinde olması durumunda ise satın alınması tavsiyesi ederiz. 2012 yılı başında Leasing’li alımlarda KDV oranının yüzde 1’e inmiş olması da yatırıma ilgiyi artırdı.
FATİH CANDAR CAN

Biraz da Bemtaş hakkında bilgi verir misiniz?

1985 yılında aile şirketi olarak kurulan Bemtaş Kule Vinç, 26 yıldan bu yana inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 14 yıldan bu yana da Türkiye ve çevre ülkelere kule vinç satışı, kiralaması ve satış sonrası teknik destek hizmetlerini sürdürüyoruz. Türkiye’de faaliyet gösteren kule vinç firmalarının pek çoğunun temsilciliğini yaptık. Son olarak Portekiz firması Soima’nın Türkiye ve Ortadoğu temsilciliğini yürütüyoruz. SOIMA ile anlaşmamızda süre kavramımız yok, zaten yıllardır birlikte çalışmamızın vermiş olduğu bir dostluk oluştu. Aynı zamanda kendilerine vermiş olduğumuz yıllık satış bedellerinin her zaman üzerine çıkmış olduk. Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Arap Yarımadası ve Rusya gibi ülkelere hizmet veriyoruz. Şu ana kadar 5 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl Afrika pazarına açılmak hedeflerimiz arasında, bu doğrultuda yapmış olduğumuz çalışmalar ses getirmeye başladı ve birkaç Afrika ülkesinden talep aldık. Bemtaş’ın Kule Vinç pazarında ki Pazar payı yaklaşık % 18 ve bu rakamı her yıl itibariyle artırmayı hedefliyoruz.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.