Konya’da trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 6 yaşındaki çocuğun karaciğeri 11 yaşındaki çocuğa hayat verdi. Her geçen gün sağlığına biraz daha kavuşan 11 yaşındaki çocuk, karaciğer hastası olan kız kardeşinin de sağlığına kavuşmasını istiyor.

Konya'nın Karapınar ilçesinde 9 Mayıs günü 2 kişinin öldüğü 7 kişinin yaralandığı trafik kazasında ağır yaralı olarak Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan 6 yaşındaki Furkan Aziz Tünalp'in beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine ailesi organlarını bağışlamıştı. Tünalp’in organlarından karaciğeri Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi'nde, Çumra ilçesinde yaşayan Yılmaz ve Nursel Buğday çiftinin 11 yaşındaki oğulları Beytullah’a nakledildi. Başarılı bir operasyon geçiren Beytullah, sağlığına kavuşmaya başladı. Oğlunun başından biran için ayrılmayan anne Nursel Buğday, “6 sene önce sarılık hastalığına yakalandı. Karnı ve bacaklar şişti ve iştahsızlık başladı. Ondan sonra Çumra Devlet Hastanesi'ne götürdük. Orada kontrol ettiler. Daha sonra Konya Numune Hastanesi'ne gönderdiler. Oradan da buraya tıp fakültesine sevk ettiler. Burada karaciğer yetmezliği olduğu ortaya çıktı. 6 yıldır organ nakli bekliyorduk, organ bulundu ve ameliyatı oldu. Şu an durumu iyi” dedi.

KIZ KARDEŞİ DE KARACİĞER HASTASI

Beytullah'ın 10 yaşındaki kız kardeşinde de aynı rahatsızlığın olduğunu anlatan anne Buğday, “O da sarılığa birlikte tutuldu. Onun vücudunda fazla şişme olmadı. Her ikisini de devam kontrole getiriyordum, oğlumun karaciğeri daha erken iflas etti. Kızımın durumu şimdilik iyi. 16-17 yaşından sonra karaciğer nakli olma ihtimali var. Zaman ne gösterir onu bilemeyiz. Ameliyatı yapan hocalarımıza, herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

HER İNSAN BİR HAYAT KURTARSIN

Nakil olmadan önce kendisinde kusma, bulantı ve iştahsızlık olduğunu anlatan 11 yaşındaki Beytullah Buğday, “Nakil olduktan sonra Allah'a şükür çok iyiyim.Kardeşim için çok üzülüyorum. İnşallah ona da karaciğer bulunur. Buradan hocalarıma ve bana nakil veren aileye çok çok teşekkür ederim. Her insan bir nakil yapsın, bir hayat kurtarsın. Ben de duyduğumda çok sevindim, havalara uçtum. Bir hayat kurtarmak çok iyi bir şey. Eskiden dışarıda oynamıyordum. Şimdi en çok futbol oynamak istiyorum” diye konuştu.

KONYA’DA İLK PEDİATRİK KARACİĞER NAKLİ GERÇEKLEŞTİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şakir Tavlı, “Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, ilk pediatrik karaciğer nakli ameliyatı gerçekleştirildi. 6 yaşında trafik kazası nedeniyle beyin ölümü gerçekleşmiş olan bir küçük çocuktan, 11 yaşında kronik karaciğer yetmezliği gelişen hastamıza karaciğeri naklettik. Bugün ameliyatın 9. günü ve hastamız gayet iyi durumdadır. Doğumsal bir hastalık olan glikojen depo hastalığı nedeniyle bu karaciğer nakli gerçekleştirildi. Dediğim gibi genetik bir hastalık. Kardeşinde de bu hastalık mevcut. Ona da bir karaciğer nakli gerekebilir. Akraba evliliğinin de etken olabildiği bir hastalık. Bu konuda ailelerin de duyarlı olmasında yarar var. Tabi böyle küçük bir yavrunun yine küçük bir çocuktan alınan karaciğerle hayata dönmesi de son derece memnun edici bir durum” şeklinde konuştu.