Birçok filme konu olan beyin ve beyin gelişimi hakkındaki sırlar tam anlamıyla bilinmiyor her geçen gün ilginç bilgiler ortaya çıkıyor.

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, beynimizin sonsuz sırlara dolu olduğunu gösteriyor. Ortaya çıkan bilgiler insanları şaşırtan mucizevi etkilere sahne oluyor.

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sayesinde, beynimize dair aydınlanması gereken karanlıklar açığa çıkıyor. Mucizevi organa dair ilk kayıtlar Antik Mısır medeniyetine dayanıyor ve 1800’lerde keşfedilen Edwin Smith Cerrahi Papirüsü içerisinde yer alıyor.

O günden beri beyne dair anlayışımız büyük miktarda değişti ve gelişti.Ortaya çıkan bilgilerle her geçen gün değişmeye devam ediyor.

Beynimiz ne kadar büyük?

Yetişkin erkek beyinlerinin ortalama 1336 gram, kadın beyinlerinin 1198 gram geldiği yapılan araştırmalar ile ortaya çıktı.

Yapılan araştırmalarda; insan beyninde 90 milyar nöron (sinir hücresi) bulunduğu ortaya çıktı.

Beyin nelerden oluşur?

BEYİN SAPI

BEYİNCİK

Küflenen ekmeği tüketmeyin! Küflenen ekmeği tüketmeyin!

SEREBRUM

İşlev göstermek için ne kadar enerji harcıyor?

Beyin, insan ağırlığının sadece %2’sini oluşturuyor gün içerisinde bedenin ihtiyaç duyduğu enerjinin %25’ini tek başına tüketiyor.

İnsan beyninde ağrı alıcısı bulunur mu?

Beyin ameliyatları genellikle hasta uyutulmadan yapılıyor. Çünkü beyinde acı ya da ağrıyı algılayabilen reseptörler bulunmuyor.

Beyin yaşla birlikte değişir mi?

Ön lob ve hipokampüs 60-70 yaşımıza geldiğimizde küçülmeye başlar ve bunlar bilişsel süreçlerden, hafıza oluşumundan ve hatırlamadan sorumludur. Bu da aslında yeni şeyler öğrenmeyi ve bunları hafızamızda tutmayı zorlaştırır.

Beyin zararlı maddeleri fark edebilir mi?

Beynin kumayı kontrol eden postrema bölgesi, kan-beyin bariyerine duyarsız olan tek bölgedir. Postrema kanımızdaki zararlı maddeleri farkedebilir.

Kaç yaşında "beyin" olgunluğuna ulaşırız?

Yasalara göre ergenlik çağı 18 yaşında doluyor fakat bilime göre insan beyninin olgun hale gelmesi kişinin 25 yaşına gelmesiyle mümkün oluyor.