Günde 2 litre su içmek gereksiz

Sağlıklı bir yaşam için bol su tüketilmesi öneriliyor. Bu kapsamda uzmanlar, gün içerisinde en az 8 bardak su içilmesi gerektiğini iddia ediyor.

Günde 2 litre su içmek gereksiz

Kimilerine göre çok fazla su tüketiminin insan sağlığına zarar verdiği düşünülüyor.

8 bardak su içmek doğru değil

Konuya dair İskoçya'da yapılan bir araştırmada uzmanlar, sağlıklı kalmak için yetişkin bir insanın günde 8 bardak su içmesinin doğru olmadığını iddia etti.

Aynı zamanda yapılan araştırmada, günlük su ihtiyacının bir bölümünün gıdalardan alındığı belirtildi.

1,8 litre su tüketimi yeterli

Bu nedenle bilim adamları, günde 1,5 ila 1,8 litre su tüketmenin yeterli olacağı kanısında. İnsan vücudunun su ihtiyacının yaptığı işe, cinsiyete ve iklime göre değişebileceğini vurgulandı.

İhtiyaç duyulan su miktarı abartıldı

Aberdeen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada adı geçen Prof. John Speakman, "İçmemiz gereken su, sindirmemiz gereken toplam su ile yediklerimizden aldığımız su miktarı arasındaki farktır. İnsanların ne kadar gıda tükettiğini tahmin etmenin yolu, insanlara ne kadar yemek yediklerini sormaktır.

İnsanlar ne kadar yemek yediklerini azımsadıkları ve eksik bildirdikleri için yanlış tahmin yapıldı. Bu nedenle ihtiyaç duyulan su miktarı da abartıldı."

5 bin insan incelendi

23 ülkeden 8 günlük ile 96 yaş arasındaki 5 bin 600 insan incelemeye alındı.

Katılımcılar, uzmanların takip edebilmesi için hidrojen ve oksijen izotopları içeren özel "izlenebilir" su tüketti.

Yakılan enerji miktarı önemli

Günlük ortalama su ihtiyacının yaş, cinsiyet ve fiziksel aktiviteye göre 1.6 litre arasında değiştiği tespit edildi.

Çalışma esnasında, hızlı su devri yapan insanların daha çok su içtiği görüldü.

Bu noktada en önemli etkense vücudun yaktığı enerji miktarı. En yüksek değerler, günde ortalama 4,2 litre suyla 20-35 yaş arası erkeklerde gözlendi.

Yaşla birlikte azalan miktar, 90'lı yaşlardaki erkekler için günde ortalama 2,5 litreye indi.

20-40 yaş arası kadınların ortalama devir miktarları 3,3 litre iken; bu rakamın 90 yaşında 2,5 litreye düştüğü belirlendi.

Yemek yiyerek önemli miktarda su sağlanır

Prof. John Speakman de, su devrinin doğrudan içilmesi gereken su miktarı demek olmadığını iddia ederek, "20'lerindeki bir erkeğin bile 4,2 litre su içmesine gerek yoktur. Bu değerin yüzde 15'ini vücut yüzeyinden yapılan su alışverişi ve metabolizmadan üretilen su oluşturuyor.

Birçok gıda halihazırda su ihtiva ettiğinden sadece yemek yiyerek önemli miktarda su sağlanır.

Bu çalışma, hepimizin sekiz bardak su içmesi gerektiğine dair ortak önerinin çoğu durumda çoğu insan için muhtemelen çok yüksek olduğunu ve su alımı için 'herkese uyan tek bir reçete'nin bu verilerle desteklenmediğini gösteriyor."

Anahtar Kelimeler:
SuSu IçmekSu Tüketimi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.