3 Milyonluk Taze Kan İşte Dev Projenin Şifreleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki Suriyelilere vatandaşlık hakkı verileceğini açıklaması büyük yankı buldu. Suriyeliler için bayram müjdesi niteliğindeki karar, önümüzdeki günlerde hayata geçecek.

3 Milyonluk Taze Kan İşte Dev Projenin Şifreleri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye vatandaşı olmak isteyenlere vatandaşlık verileceğini açıkladı. Kararın verilmesinde ise “fiili” gerekçelerle birlikte, “hukuki süreç”, “ekonomik durum”, “sosyal etkiler”, “güvenlik hassasiyeti” belirleyici oldu.

5 YIL DOLDU, HAK OLUŞTU

Türk vatandaşlığı hakkını kazanabilmek için “başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de 5 yıl kesintisiz ikamet etmek” kuralı bulunuyor. Geriye dönük olarak 5 yılı peyder pey dolduracak olan Suriyeliler, “Yeteri kadar Türkçe konuşma”, “Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışlarıyla teyit etme”, “Genel sağlık için tehlike teşkil etmeme” gibi gerekçeleri de karşıladıkları takdirde bu talepte bulunabiliyor.

GETTOLAŞMA HASSASİYETİ

Türkiye’ye gelen Suriyelilerin, birkaç büyük olay dışında bugüne kadar önemli asayiş olaylarına karışmaması kararda belirleyici etkenlerden biri oldu. Topluma entegre edilemeyen Suriyelilerin, ilerleyen süreçte “getto”lar oluşturabileceği, yabancılık duygusunun çok daha ağırlaşacağı ve ötekileştirmenin güçleneceği belirtildi.

İSKAN VE İSTİHDAM POLİTİKASI

Türkiye’deki Suriyeliler için yeni bir iskan ve istihdam politikası devreye sokulacak. Esnaf ve sanatkarlardan çiftçilere kadar çeşitli kesimlere tanınan tüm teşviklerden Suriyeliler de yararlanabilecek.

TÜRKiYE’NiN NÜFUSU GİDEREK ARTIYOR

Halen Türkiye’de 2 milyon 742 bin biyometrik kayıtlı Suriyeli bulunuyor. Sağlanacak vatandaşlık imkanıyla birlikte, bu durumdaki Suriyelilerin de kayıt altına alınmış olacağı kaydediliyor. Irak’tan gelenler de hesaba katıldığında toplam sayı 3 milyonu buluyor.

OY KULLANACAKLAR VERGi VERECEKLER

SURİYELİ VEKİL”: Vatandaş olan Suriyeliler, milletvekili, muhtar, belediye başkanı olma imkanına kavuşabilir. Suriyeliler, seçme ve seçilme hakkına sahip olacak. İlerleyen dönemde, Suriyeli belediye başkanı, vekil, muhtar görebiliriz.

KATKI BÜYÜYECEK

Devlete vergi vermek, Suriyeliler için de bir yükümlülük olacak. Suriyelilerin vereceği Gelir, Kurum, Emlak, Damga ve Katma Değer Vergileri de katkı yapacak.

ASKERLiK GÖREVi

Türk vatandaşı ve sağlıklı olan 20 yaşındaki herkese askerlik zorunlu. Dolayısıyla, vatandaşlık imkanına kavuşan Suriyelilerin de askerlik yapması gündeme gelecek.

VATANDAŞLIK HAKKI

Anayasa, vatandaşlar için “eğitimden, sağlığa, konuttan ticarete kadar çeşitli haklar tanıyor. Suriyeliler de, bütün bu haklardan her Türk vatandaşı gibi yararlanabilecek.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.