İşte hem cebi hem gönlü zengin iş adamları

Capital Dergisi, Türkiye’nin en fazla bağış yapan, en gönlü zengin 50 iş insanını belirledi.

İşte hem cebi hem gönlü zengin iş adamları

“Gönlü Zengin İş İnsanları” adıyla bu yıl 7’nci kez Capital tarafından hazırlanan araştırma, Türkiye’nin en fazla bağış yapan, en gönlü zengin 50 iş insanını belirledi. 

“Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı” araştırmasında verisine ulaşabilen liderler ve aileler arasından 2018’de en çok bağış yapan ilk 50 isim yer alıyor. Araştırma, gönlü zengin iş insanlarının işleri nasıl olursa olsun 2018 gibi zor bir yılda “bağış” yapmaktan vazgeçmediğini ve yaptıkları bağışlarda eğitime odaklandığını gösterdi. Türkiye ekonomisi açısından ‘zor’ bir yıl olarak tanımlanan 2018’de bağışlar katlandı.

Doğan Grubu bağış miktarını yüzde 140 artırırken Yıldırım Holding bu rakamı 2’ye katladı. Rönesans Holding 2018’de hayır işlerine ayırdığı miktarı yüzde 83, Gedik Holding yüzde 61, Anadolu Grubu ve Borusan Grubu yüzde 44 artırdı.

Koç Ailesi bu konuda bir rekora da imza attı ve bağışlarda yarım milyar TL’yi geçerek açık ara liderliğini korudu.

Araştırmamız kapsamında verisine ulaşabildiğimiz liderler ve aileler arasından 2018’de en çok bağış yapan Koç Ailesi oldu. Koç Vakfı çatısı altında yaptıkları bağışlar ve kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarıyla bu araştırmanın ilk yılından itibaren listede yer alan Türkiye’nin en büyük bağışçısı konumunda olan Koç Ailesi, 2018’de bağış tutarını miktar bazında en çok artıran oldu.  

Zirvede açık ara liderliği sağlayan rakam 407 milyon 822 bin TL’den 573 milyon 984 bin TL’ye yükseldi. Ailenin bağışlarında eğitimin, sağlığın ve toplumsal konuların toplam bağışlardan aslan payını aldığı biliniyor.

Listede bu yıl 1 sıra yükselerek 2’nciliğe yükselen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise 2018’de bağış rakamını 2017’ye göre 35 milyon TL artırdı. Tosyalı, “Farklı bölgelerde insanlarımızın sosyal, kültürel, saglık ve manevi konularda eksiklerini tamamlayarak, yoksunluklarını gidermeye çalışıyoruz. Çalışmalarımızı özellikle eğitim, sosyal yaşam ve sağlıkta odaklamaya devam edeceğiz” diyor.

Sıçrama getiren bağış artışını ise aynı zamanda Türkiye’nin en zengin iş insanlarından olan Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak gerçekleştirdi. 2017’den 2018’e bağışlarını yüzde 83 artıran ve 163 milyon 346 bin TL’ye taşıyan Ilıcak, listedeki 8’inciliğinden de 3’üncülüğe sıçramış oldu.

LİSTEYE YENİ İSİMLER KATILDI

Geçen yıl listede olmayıp bu yıl listeye dahil olansa onlarca yeni isim mevcut. Bilfen Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Öztürk, bu yıl ilk defa açıkladığı 49 milyon 600 bin TL’lik bağış rakamıyla listede 12’nci sırada yer aldı.

Yine Türkiye’nin en büyük ayakkabıcısı FLO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, 24 milyon TL’lik bağış rakamıyla listeye 19’uncu sıradan, Emine Sabancı Kamışlı ise Esas Sosyal çatısı altında yaptıkları 20 milyon TL tutarındaki bağışlarla 23’üncü sıradan girdi.

Ayrıca listenin yenileri arasında Yusuf Öztürk, Durmuş Döven, Gülden Yılmaz, Uğur Akkuş, Naci Faydasıçok, Faruk Güler ve Özen Altıparmak da yer aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Deniz acar 3 yıl önce

Bir araba

Avatar
Deniz acar 3 yıl önce

Bir araba

Avatar
Fatma 3 yıl önce

Çok maduruz bize destek cikan yokmu Allah rızası icin

Avatar
Arzu 3 yıl önce

%75 cok zor durumdayım eşimden ayrıldım kiradayım evladıma bakamaz oldum calışmıyorum calışmak istiyorum engel durumum beni caresiz bırakıyor bir kuru ekmek bulamaz hale geldim kızımın geleceğini sağlayamaz oldum okula gönderemiyorum hiçbir ödeme yapamıyorum borcum var bu ramazanın hürmedi için yardım istbir annenin caresiz durumu bir anne cocu için birşey yapamaması nekatar kötü birşey Hiçbir yerden testek yardım alamıyorum Allah rızası için