Türkiye’nin ilk direk dansı okulu olan Afrocubanos’un organize ettiği festival’de pole art kategorisinde, Dünya Direk Dansı Şampiyonu, Nataliia Tatarinseva ve exotic dans kategorisinde ise Lara joh ve Stephanie Peter, hem öğrencilere özel workshop yapacak hem de performans sergileyecekler. Direk dansı, yoga, pilates ve diğer tüm dans ve spor dalları gibi hemen herkesin yapabileceği bir dans çeşididir. Vücuttaki tüm kasları çalıştırır, sıkılaşma yardımcı olur ve esneklik kazandırır. Direk dansına yeni başlayanlar ve daha önce direk dansı yapmış olanlar için ayrı kategorileri bulunan workshoplar için şimdiden yüzlerce kişi sıraya girdi bile. Eğitim alan kişiler, dans okulundan temin edebilecekleri dans direkleri ile evlerinde de çalışma yapmaya devam edebiliyorlar.

Nataliia Tatarinseva, 1997 doğumlu, ritmik jimnastik ile başlayan dans ve spor yolculuğunu direk dansı ile birleştirmiş ve pole art kategorisinde dünya şampiyonluğunu kazanarak, dünya markası haline gelmiş bir performans sanatçısıdır. Lara joh ve Stephanie Peter ise, kendilerine özgü exotic dansları ile marka haline gelmiş ve çeşitli ülkelerce onlarca workshop yapmıştır. ‘’Her kadın, sexy, ışıltılı ve öz güvenli olmayı hak ediyor.’’ Sloganı ile harekete geçiren Lara Joh, pozitif mizacıyla da dikkat çekiyor.

Siz de direk dansına başlamak istiyorsanız, tam zamanı, festivali kaçırmayın. Rezervayon// Afrocubanos Dans Okulu: 02122495620

Direk dansı ile iglili merak edilenler;

  • Herkes bu dansı yapabilir mi? Ben esnek değilim ve yeterince güçlü değilim ben de yapabilir miyim?

Direk dansı, disiplinli çalışma isteyen bir dans ve spor dalıdır. Daha önce spor yapmamış veya dans eğitimi almamış kişiler de, düzenli ve disiplinli şekilde derslere katılarak direk dansı yapabilirler. Vücut, zaman içerisinde alışıyor ve doğru teknikler öğrenildiğinde, akrobatik hareketler de yapılabiliyor.

  • Erkekler de direk dansı eğitimlerine katılıyor mu?

Afrocubanos Dans Okulu'nda, sadece kadınlar ve kendini kadın hissedenler, eğitime kabul edilmektedir. Dans salonunda asla erkek bulunmaz. Ayrıca, tüm okul personeli de bayanlardan oluşmaktadır.

  • Ne kadar zamanda direk dansını öğrenebilirim?

Bu tamamen kişiye bağlıdır. Daha önce spor geçmişi olan öğrenciler, çok daha hızlı şekilde öğrenebilirken, hiç spor yapmamış kişiler için süreç biraz daha uzun sürebilmektedir.

  • Belirli bir yaş sınırı var mıdır?

Kemik ve kas gelişimi tamamlanmış kişiler dans eğitimlerine katılabilirler. 18 yaşındaki bir öğrencimizle 55 yaşındaki bir öğrencimiz, aynı sınıfta eğitim alabiliyor, hiçbir zorluk çekmeden doğru tekniklerle dersi öğrenebiliyorlar. Hızlı ilerleyen öğrenciler, bir üst kura geçebiliyor.

  • Direk dansı erotik mi?

Bu konu, genellikle 80’li yılların Amerikan filmlerinden akıllarda kalan sahneler nedeniyle sıklıkla sorulmaktadır. Direk dansı ve striptiz tamamen farklıdır. Striptiz dans, bir kadın veya erkeğin, müzik eşiğinde estetik şekilde soyunması iken, direk dansı, akrobatik bir dans türüdür. Tüm danslar kadar estetiktir, ancak striptiz değildir.

  • Direk dansının çeşitleri nelerdir?

Kendi içerisinde pek çok farklı dala ayrılan direk dansının temel eğitiminde, tüm modüller bir arada verilmektedir, ancak eğitimini tamamlayan bir öğrenci, ilgi duyduğu kategoride kendini geliştirmeye devam edebilir. Exotic pole dance, akrobatikten ziyade, daha çok yerde yapılan ve esneklik gerektiren hareketler üzerinedir. Akrobatik pole dance’de öğrenci tamamiyle akrobatik hareketlere odaklanır. Pole art, genellikle, temel bale ve jimnastik eğitimi ile birlikte öğrenilir. Pole ticks, direk dansı esnasında kullanılan tekniklerin püf noktaları ve detaylarıdır.

  • Her yaşta esneklik kazanmak mümkün mü? ( Belirli bir yaştan sonra kaslar esner mi? )

En çok dile getirilen ve yanlış bilinen konulardan birisi de esneklik konusudur. Esneklik, düzenli esneme hareketleri yapan, vücudu spor yapmaya ve hareket etmeye uygun olan herkesin zaman içinde kazanabileceği bir beceridir. Çocukların, kas gelişimleri henüz tamamlanmamış olduğundan esneklik kazanmaları yetişkinlere göre daha kolaydır, ancak her yaştan insan, düzenli egzersizler yaparak esneklik kazanabilir, kaslarını geliştirebilir.

  • Direk dansı yapmak için kaç kilo olmak gerekiyor?

Direk dansı konusunda sık sorulan sorulardan birisi de kilolarla ilgilidir. ‘’Benim basenlerim var bu dansı yapabilir miyim? Ben şişmanım dans edebilir miyim?’’ Gibi sorularla sık karşılaşıyoruz. Eğer bu konuda internette araştırma yaparsanız, hemen her kiloda insanın profesyonel şekilde direk dansı yapabildiğini görebilirsiniz. Kilo kesinlikle önemli bir unsur değildir. Kişinin kendi vücut ağırlığını taşıyabilecek, kas gücüne sahip olması yeterlidir. Bu da zaman içerisinde kazanılan bir beceridir.

Editör: TE Bilisim